رویکرد مشارکتی:/پایان نامه درباره یادگیری مشارکتی
رویکرد مشارکتی
در این محیط دانشآموزان از طریق همکاری و مشارکت در قابل گروهها به یادگیری میرسند و در قبال یادگیری احساس مسئولیت مینمایند. زمانی که همکلاسی شان نیاز به کمک داشته باشد به کمک او میشتابند و موفقیت دیگران، موفقیت آنها و شکست دیگران شکست آنها محسوب میشود. شعار کلاس همیاری این است: یا همه نجات مییابیم یا هم غرق میشویم در کلاس همبازی دانشآموزان به جای این که معلم را مرجع اصلی بدانند به هم کلاسهای خود به عنوان مرجع مهم و باارزش دانش نگاه میکنند (قلتاش، 1383).
ویژگیهای یادگیری مشارکتی
سیف (1379) ویژگیهای روش یادگیری مشارکتی را به شرح زیر معرفی مینماید:
تشکیل گروههای کوچک نامتجانس:
یادگیری مشارکتی معمولا از گروههای 4 الی 6 نفری تشکیل میشود که از جهات مختلف یادگیری، میزان پیشرفت، نژاد و غیره نامتجانس هستند.
داشتن هدفهای روشن
یادگیری مشارکتی باید دارای هدفهای روشن و قابل دسترسی باشد و همه اعضای گروه بدانند که باید برای رسیدن به آنها بکوشند.
وابسته بودن اعضای گروه به یکدیگر
جانسون و جانسون[1] (2011) و اسلاوین[2] (2011) میگویند که وقتی موفقیت دانشآموزان به کمک و مشارکت سایر اعضای گروه وابسته است بیشتر به صورت مشارکتی فعالیت میکنند.
معلم به عنوان هدایت کننده و منبع اطلاعات
نقش معلم در روش یادگیری مشارکتی باید عمدتا به صورت هدایت کننده باشد همچنین زمانی که گروه نیاز به اطلاعاتی دارد که نمیتوان به دست آورد معلم میتواند آن اطلاعات را در اختیار گروه قرار دهد.
مسئولیت فردی
برای جلوگیری از وضعیتی که در آن بعضی اعضای گروه بیشترین مقدار کار را انجام دهند و بعضی از زیر بار شانه خالی میکنند، همه افراد گروه باید نقشهایی را در یادگیری بپذیرند.
پاداش دادن به توفیق گروهی
پس از آنکه گروه به هدفش دست یافت و به موفقیت رسید همه اعضای گروه باید به پاس این موفقیت پاداش دریافت کنند به عنوان مثال وقتی در امتحان مربوط به کار گروهی همهی اعضاء موفق شدند تک تک آنان مستحق دریافت پاداش خواهند بود.
ارزشیابی خود
پس از آنکه فعالیتهای گروهی به پایان رسیدن و هدفهای پیش بینی شده تحقق یافتند گروه به تحلیل عملکرد خود میپردازند و نقاط قوت و ضعف کار را مشخص میکنند و به ارزیابی از فعالیتهای انجام شده اقدام مینمایند در صورت لزوم با کمک معلم صورت میپذیرد.
دیدگاههای عمده در یادگیری مشارکتی
قدرتی (1392) به نقل از اسلاوین (1992 و 1995 و 1998) چهار دیدگاه علمی مهم را که عامل اثر بخش روش یادگیری مشارکتی اند را به این شرح بیان میدارد:
الف) دیدگاه انگیزشی
ب) دیدگاه انسجام اجتماعی
ج)دیدگاه شناختی
د)دیدگاه رشدی
[1] – Jansoon & Jansoon
[2] – Slavin
لینک جزییات بیشتر و دانلود این پایان نامه:
- ۹۸/۰۶/۱۰